matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Maja :
Dostałam ostatnio takie zadanie na sprawdzianie i nie wiem dalej jak je zrobić,może ktoś ma pomysł na nie
w mianowniku pierwszym jest 2
x
, a w drugim 2
x−1
1
1
=
2
x
− 1
1− 2
x−1
3 lut 00:03
Eta:
2
x
−1=1−2
x−1
1
2
x
−1=1−
*2
x
2
3
2
*2
x
= 2 /*
2
3
4
2
x
=
3
x= log
2
(4/3)=log
2
4−log
2
3= 2−log
2
3
3 lut 00:23