matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że liczba jest naturalna
Nika:
Wykaż, że liczba a = (
1
16
)
−sin30
* cos60 + log
√
2
(sin45) jest naturalna
2 lut 23:56
Eta:
1
√
2
1
−sin30
o
= −
sin45
o
=
cos60
o
=
2
2
2
1
√
2
1
a=16
1/2
*
+log
√
2
=4*
+log
√
2
(
√
2
)−log
√
2
(2)=2+1−2=1 €N
2
2
2
3 lut 00:30