zadanie
karola: oblicz granice : gdzie mam błąd?
| | x2 +5x −14 | |
limx−>2 |
| |
| | x3 −4x2+4x | |
sprowdziłam do postaci iloczynowej i wyszło mi :
| | 9 | |
a w odpowiedziach jest : |
| |
| | 4 | |
2 lut 23:12
karola: a dobra źle spojrzałam, w odpowiedziach jest nie istnieje
2 lut 23:16
karola: jak jest 0 to nie istnieje ?
2 lut 23:16
cris: raczej istnieje i wynosi 0
2 lut 23:20
karola: to dlaczego w o jest napisane, ze nie istnieje?
2 lut 23:22
cris: napisalas ze wynik to 0, czyli jakby granica tyle wynosila, wg mnie dobrze to zrobilas i
granica nie istnieje :E
2 lut 23:24
pigor: ... ,niestety
cris nie ma racji , bo tu w granicy
| | 9 | |
po skróceniu przez x−2 mamy [ |
| ]= ∞ . ...  |
| | 2*0 | |
2 lut 23:26
cris: racja, moj blad
2 lut 23:27
karola: czyli nie istnieje ?
2 lut 23:28
karola: czy najpierw musze obliczyc przy x −> 2+ i x −> 2−?
2 lut 23:29
karola: ?
2 lut 23:47
pigor: .. tak , bo pod
∞ kryje się ±
∞, a tu prosta || do osi OY :
x−2=0 ⇔ x=2 =2 to równanie asymptoty pionowej . ...
2 lut 23:51