TRUDNE!!!
arletka17: Oblicz dlugosc i pole okregu opisanego na kwadracie,ktòrego obwòd wynosi 22cm.
2 lut 23:04
martan: obwód kwadratu
4a=22
a=5,5
srednica kwadratu
d=a√2
d=5,5√2
promien okregu
r=d/2=2,75√2
pole okregu
P=pi r2 = 3,14*15,125=47,49
dlugosc okregu
l=2 pi r=2*3,14*2,75√2=24,42
2 lut 23:23
arletka17: !martan

! bardzo dziekuje za rozwiazanie,niestety na samym koncu nie rozumie−dlugosc okregu
...?
2 lut 23:31
martan: ze wzoru:
l=2* pi * r
3 lut 00:29
ogipierogi: długość okręgu = obwód okręgo
3 lut 00:33
arletka17: Dzieki!juz zalapalam.
3 lut 03:12