pochodna
emka: oblicz pochodną: x3x
2 lut 22:51
emka: pomocy
2 lut 22:53
cris: ze wzoru
eblna
gdzie x to a
b to 3x
2 lut 22:54
cris: i potem pochodną z tego
2 lut 22:54
Roberto: dlaczego tak? pochodna f złożonej
2 lut 22:55
emka: a moglibyście mi to rozpisać? proszę
2 lut 22:58
emka: x3x−1
2 lut 23:03
emka: tak mi napisali na innym forum...
2 lut 23:03
Mila:
f(x)=x3x=elnx3x
(elnx3x)'=(e3xlnx)'=e{3xlnx * (3xlnx)'=
=(elnx)3x*(3lnx+3)=x3x* (3lnx+3)
2 lut 23:04
emka: skąd to +3?
2 lut 23:06
Bogdan:
Można i tak:
y = x
3x ⇒ lny = lnx
3x
lny = 3x*lnx wyznaczamy pochodne lewej i prawej strony
| 1 | | 1 | |
| *y' = 3lnx + 3x* |
| /*y ⇒ y'= x3x(3lnx + 3) = 3x3x(lnx + 1) |
| y | | x | |
2 lut 23:06
2 lut 23:07
emka: dziękuję Wam bardzo
2 lut 23:12
Mila:
Do
Bogdana, ja nawet wolę Twój sposób, ale zauważyłam, że teraz uczą tak, jak napisałam.
Emce − powodzenia
2 lut 23:39