suma
Bogdan:
Niech a = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + ...
Wtedy 2a = 2*(1 + 2 + 4 + 8 + ...) = 2 + 4 + 8 + 16 + ... = 1 + 2 + 4 + 8 + ... − 1 = a − 1.
Zatem 2a = a − 1. Stąd a = −1.
Czyli −1 = 1 + 2 + 4 + 8 + ...
17 cze 00:18
zenek135: Nie można wyprowadzać tego w ten sposób ponieważ "a" dąży do nieskończoności, więc z wyrażenia
2a = a−1 pozostanie tylko wniosek że L=P ponieważ niesk. = niesk.
A przenosząc wielkość "a" na lewą stronę otrzymamy symbol nieoznaczony [niesk. − niesk.], więc
takie wyrażenie nie będzie mieć nigdy sensu.
17 cze 06:38
Bogdan:
Dzień dobry.
Zenku, przedstawiłem żart matematyczny
17 cze 10:21
zenek135: A no tak.
Przepraszam.. jakoś nie zaczaiłem
Najwyraźniej jestem "za mało inteligentny".
17 cze 11:43