zadanie
karola: oblicz granice :
lim
2 lut 22:26
szopenak: x daży do czego?
2 lut 22:32
karola: −∞
2 lut 22:34
MQ: Podziel licznik i mianownik przez √−x
2 lut 22:37
karola: | | 1 | | 1 | |
to wyjdzie |
| a musi wyjsc |
| √3 |
| | √3 | | 3 | |
2 lut 22:39
MQ: To to samo
2 lut 22:40
cris: Da się to zrobic w inny sposób?
2 lut 22:49
MQ: Pewnie można, ale po co? −− to najprostszy sposób.
2 lut 22:50
karola: jak to to samo?
2 lut 22:54
cris: mnożysz mianownik przez √3, żeby się go pozbyc
2 lut 22:55
karola: a no tak
2 lut 22:56
pigor: ..., no to może tak : to samo, tylko nazwę to przez wyłączenie pod
pierwiastkami −x przed nawias np. tak:
| | √4−x | | √−x(−4x+1) | |
limx→ −∞ |
| = limx→ ∞ |
| = |
| | √2−3x | | √−x(2x+3) | |
| | √−x * √−4x+1 | |
= limx→ −∞ |
| =l |
| | √−x * √−2x+3 | |
| | √−4x+1 | | √0+1 | | √1 | | 1 | |
= limx→ −∞ |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | √−2x+3 | | √0+3 | | √3 | | √3 | |
=
13√3 − szukana granica . ...
2 lut 23:18
cris:
2 lut 23:20