Monotoniczność funkcji
Zosia: Funkcja 12(x+1 − x√2 + 2) dla x∊ <−1, 1> jest:
A. rosnąca B. malejąca C. stała D. rosnąca dla x ∊ <−1; 0> i malejąca dla x ∊ <0, 1>
2 lut 22:25
Janek191:
y = 0,5 ( x + 1 − x √2 + 2)
czyli
y = ( 0,5 − 0,5 √2) x + 1,5
Ponieważ
0,5 − 0,5 √2 < 0 , więc funkcja jest malejąca dla x ∊ < − 1; 1 >
Odp. B
======
2 lut 22:43
jaryn93: A co z tym 1,5?
2 lut 23:04
łobo: nie ma znaczenia. chodzi o wyznaczenie współczynnika a, bo od niego zależy monotoniczność
2 lut 23:06
łobo: y = ax + b
2 lut 23:06