zadanie
ania: . Łódka odpłynęła w dół rzeki na odległość 20 km od bazy, a następnie wróciła do bazy tą samą
drogą. Podróż w obie strony trwała 7h.Równoczesnie z łódką wypłynęła z bazy tratwa, która
spotkała wracającą łódkę w odl.12 km od bazy. Oblicz prędkość prądu rzeki i prędkość łódki
pomozcie glowie sie juz caly dzien i niewiem jak to zrobic.
2 lut 22:00
Bogdan:

v − prędkość własna łódki,
w − prędkość prądu rzeki,
t − czas płynięcia łódki od startu w B do C,
u − czas łódki od C do spotkania z tratwą w D.
3 | |
| u − czas łódki od D do B |
2 | |
| 20 | |
(1) 20 = (v + w)*t ⇒ t = |
| |
| v + w | |
| 8 | |
(2) 8 = (v − w)*u ⇒ u = |
| |
| v − w | |
| 20 | | 8 | |
(3) 12 = w*(t + u) ⇒ 12 = w * ( |
| + |
| ) |
| v + w | | v − w | |
| 3 | | 5 | | 20 | | 5 | | 8 | |
(4) t + u + |
| u = 7 ⇒ t + |
| u = 7 ⇒ |
| + |
| * |
| = 7 |
| 2 | | 2 | | v + w | | 2 | | v − w | |
Rozwiąż układ równań (3) i (4)
Odp.: v = 7, w = 3
2 lut 22:45