iloczyn skalarny
master21: http://www.matematyka.pl/46501.htm
zadanie powyżej.
mam pytanie bo teraz dopiero przerabiam , dlaczego między 3a oraz b jest iloczyn skalarny ,tak
samo miedzy 2a i b ?
2 lut 21:49
master21: bo jak mnoże a*2a to mam 2a2 a jak mnożę a*3b to mam 3ab dlaczego jest 3a iloczyn skalarny b ?
2 lut 21:51
MQ: bo 3 to skalar i można przenieść przed mnożenie skalarne.
a→o3b→=3(a→ob→)=3a→ob→
2 lut 21:57
master21: a skąd mam wiedzieć że 3 to skalar akurat?
2 lut 21:59
MQ: 3 jest liczbą, czyli skalarem
2 lut 22:06
master21: aha ok dzięki !
2 lut 22:17
Mila: Może jeszcze tak:
(a→)2=|a|2
natomiast
(a→o b→)=|a|*|b|*cosα
2 lut 23:43