wektory ;]]
master21: dane sa wektory: wektor u = [2;−4], wektor v = [−3;5] oblicz:
a) ( wektor u + wektor v)2
doszedłem do tego i nie wiem co dalej ,pomoże ktoś błagaaam
([2,−4])+[−3,5])2
2 lut 20:58
MQ: Raczej:
([2,−4]+[−3,5])2
2 lut 20:59
master21: ok racja! I co mam dalej z tym zrobić ?
2 lut 21:08
MQ: Suma wektorów:
[a,b]+[c,d]=[a+c,b+d]
2 lut 21:16
master21: czyli [2−3,−4+5] = ([−1,1])2 tak ?
2 lut 21:18
MQ: Tak
2 lut 21:19
master21: dzięki. I tak zostawiam ?
2 lut 21:27
MQ: A w zasadzie nie tak, bo:
([2−3,−4+5])2 = ([−1,1])2
a nie:
[2−3,−4+5] = ([−1,1])2
jak napisałeś
2 lut 21:28
MQ: Nie zostawiasz, bo jeszcze trzeba policzyć:
([−1,1])2
[a,b]*[c,d]=ac+bd −− jedna liczba w wyniku, bo iloczyn skalarny
2 lut 21:29
master21: przepraszam. W takim razie co dalej, taka będzie ostateczna postać?
2 lut 21:29
master21: ok
2 lut 21:30
master21: czyli [−1,1] ϱ[−1,1] = −1*(−1)+1*1= 1+1 =2 tak?
2 lut 21:34
MQ: Tak
2 lut 21:36
master21: dziękuje !
2 lut 21:55
pigor: ... , a więc u=[2,−4] i v=[−3,5] , to
(u+v)2= u
2+2uv+v
2= 4+16+2(−6−20)+9+25= 20−52+34=
2 . ...
2 lut 21:58