Oblicz a_1 , q , a_n , s_5
Marek: w ciagu geometrycznym dane sa a2 = 7 , a5 = 12
Oblicz a1 , q , an , s5
16 cze 22:28
Bogdan:
Na pewno a2 = 7, a nie a2 = 4 ?
16 cze 22:30
Marek: oj sorry z tego wszystkoego sie pomylilem

a
2 = 4
16 cze 22:33
Bogdan:
Podaj wzór na an w ciągu geometrycznym i wg tego wzoru rozpisz a2 i a5.
16 cze 22:37
Bogdan:
No Marku, poddałeś się?
16 cze 23:01
Miś: 
i co? wystraszyłeś
Marka.....
16 cze 23:30
Mariusz: nie przerabiałem jeszcze ciągów ale zrobiłbym to tak
a2=a1*q
podstawiasz do pierwszego i masz
q=1/2
czyli a1=8
i teraz z wzoru na sumę
16 cze 23:34
Miś:
Można też tak:
a1*q= 4 a1*q4= 12
a1*q*q3 = 4q3
więc:
4q3=12
to q3= 18
q= 12
16 cze 23:40
Bogdan:
Dobrze Mariuszu.
Przy okazji tego zadania − można nieco uprościć obliczenia stosując dzielenie równań
stronami.
2. a
1q = 4
| a1q4 | | | | 1 | |
| = |
| , po skróceniu otrzymujemy od razu q3 = |
| , |
| a1q | | 4 | | 8 | |
16 cze 23:46