Oblicz całkę.
Kirek: ∫ arcsin x dx= teraz podstawiam: f(x)= arcsin x g'(x)=1
f'(x)= 1/
√1−x2 g(x)=x
= x arcsinx − ∫1/
√1−x2 * x dx=
Potrzebuję pomocy, ponieważ jest wiele podpowiedzi w internecie, ale ja do tego momentu
rozumiem i odtąd potrzebuję pomocy, a wszędzie jest właśnie wytłumaczone do tego momentu

Bardzo proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie krok po kroku, ponieważ znam już wynik, a nie
wiem jak do niego dojść.
2 lut 20:37
szopenak: sam nie jestem pewien... ale jakby zastosowac podstawienie
t=
√1−x2
2 lut 20:45
ogipierogi: przećwicz całki przez podstawianie

podstawienie t=1−x
2
2 lut 20:47
szopenak: chyba powinno wyjśc
2 lut 20:47
ogipierogi: t=1−x
2
dt=−2xdx/:(−2)
licze:
| | x | | 1 | | 1 | | −dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx=∫ |
| xdx=∫ |
| ( |
| )=− |
| ∫ |
| =... |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √t | | 2 | | 2 | | √t | |
2 lut 20:56
ogipierogi: raczej, że powinno, przecież podstawienie pierwiastka nie pomogłoby w zastąpieniu x i dx jako
dt i t
2 lut 20:57
szopenak: hmm
moim sposobem mi wyszło −∫dt , gdzie t=
√1−x2
gdzie jest błąd ?
2 lut 21:01
ogipierogi: w zasadzie przy obydwu podstawieniach wychodzi odpowiedni wynik czyli −√1=x2
2 lut 21:06
szopenak: nie inaczej
2 lut 21:07
Mila:
cd.
| | dt | |
[1−x2=t; −2x dx=dt; −x dx= |
| ] |
| | 2 | |
| | 1 | |
=x arcsinx+ |
| *2t1/2=x arcsinx+√1−x2+C |
| | 2 | |
2 lut 21:08