Oblicz podany przykład
Kamill:
Pomoże mi ktoś w obliczeniu tego przykładu?
| 3 | | 5 | |
| oraz |
| są to odpowiednio potęgi liczb 3 i 2. |
| 2 | | 2 | |
Dziękuję
2 lut 20:29
szopenak: możesz wciągnąc to wszystko pod jeden pierwiastek :
2 lut 20:33
MQ: Albo tak √6=612=(3*2)12=312*212
Jeśli kto woli.
2 lut 20:34
Kamill: MQ W ten sposób już próbowałem
| | 9 | |
Szopenak Ten jest ciekawy, ale wynik ma wynosić |
| .. Mi co najwyżej wychodzi raz |
| | 4 | |
| | 9 | |
|
| , a innym razem samo 9... Nie wiem.. |
| | 14 | |
2 lut 20:39
MQ: | | 9 | |
I tyle powinno wyjść −− tzn. |
| |
| | 4 | |
2 lut 20:42
Kamill: Mógłbyś napisać jak to obliczyłeś?
2 lut 20:44
MQ: Np. sposobem
szopenaka:
Pomijam pierwiastek, żeby nam nie przeszkadzał −− czyli wszystko to jest w całości pod
pierwiastkiem.
| 6*33 | | 2*3*33 | | 2*3*33 | | 3*33 | | 34 | |
| = |
| = |
| =skracasz dwójki= |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 2*24 | | 24 | | 24 | |
Ponieważ to wszystko pod pierwiastkiem, więc pierwiastek da ci:
2 lut 20:51
Kamill: Oo wielkie dzięki

Jakbyś miał jeszcze chwilkę był bym wdzięczny, gdybyś zobaczył ten fragment jednego z
podpunktów:
2 lut 20:58
MQ: Podpowiedź:
7√5+5=7√5*75
oraz
7√5+2=7√5*72
2 lut 21:01
Kamill: Sorry.. wiem wiem to jest banalne

Wystarczy odjąć wykładniki
√5 + 5 −
√5 − 2. Równać się to będzie 3.
A więc 7
3 = 343
Mi się pomyliło, że wykładniki trzeba przez siebie podzielić. Dzięki bardzo
2 lut 21:06