Część całkowtia
zombi: x∊R, n∊N, wykaż, że zachodzi równość:
| | 1 | | 2 | | n−1 | |
[x]+[x+ |
| ]+[x+ |
| ]+...+[x+ |
| ]=[nx] |
| | n | | n | | n | |
Potrzebuję jakiejś podpowiedzi. Vax jesteś? Bo ty raczej takie zadanka ogarniasz.
2 lut 20:15
Dominik: zamien lewa strone na sume ciagu arytmetycznego. tylko o dziwo, mi wychodzi, ze rownosc nie
zachodzi.
2 lut 20:32
zombi: Ale wiesz o tym, że to antier? tzn. część całkowita liczby? [x]=x−{x} tzn.
[6,25]=6
[0,64]=0
2 lut 20:33
Dominik: aj. myslalem, ze zwykly nawias.
2 lut 20:34
Dominik: ale to prawde mowiac wtedy by sie zgadzalo. nie wiem tylko, czy bylby to odpowiedni dowod.
2 lut 20:35
zombi: | | 1 | | 2 | | n−1 | |
To się zgadza tylko btw. |
| + |
| +... |
| to byłoby |
| | n | | n | | n | |
2 lut 20:41
dżakPirat: Wskazówki:
1. [x+a] = [x] + [a]
| | 1 | |
2. [ |
| ] = 1 dla n=1 oraz 0 dla n > 1 |
| | n | |
3. [a*x] = [a] * [x]
3 lut 00:27
Godzio: 1. Dodajmy: a ∊ Z
3. Niestety nie ma takiego wzoru
3 lut 00:29
zombi: Mam zrobione indukcyjnie tak.
| | k | | k+1 | |
a∊< |
| ; |
| ) gdzie k=0,1,2,3,...,n−1 |
| | n | | n | |
i pokazałem, że zachodzi równość dla wszystkich takie przedziałów, co jest chyba równoznaczne
3 lut 00:33
Bogdan:
Nie antier, a entier
3 lut 00:33
zombi: Oj tam francuskie i inne niemieckie
3 lut 00:34
Godzio:
Zaproponuję taki dowód:
Niech x = k + r, gdzie k to część całkowita, a r to część ułamkowa
Wówczas:
| | 1 | | n − 1 | |
[x] + [x + |
| ] + ... + [x + |
| ] = |
| | n | | n | |
| | 1 | | n − 1 | |
nk + [r] + [r + |
| ] + ... + [r + |
| ] |
| | n | | n | |
| | p − 1 | |
Od pewnego miejsca 1 ≤ r + |
| < 2, zatem: |
| | n | |
nk + 0 + 0 + ... + 1 + ... + 1 = nk + n − p + 1
| | p − 1 | |
r + |
| = 1 ⇒ nr + p − 1 = n ⇒ nr = n − p + 1 |
| | n | |
Natomiast [nx] = [nk + nr] = nk + [nr] = nk + [n − p + 1] = nk + n − p + 1
3 lut 00:39
Godzio:
Oczywiście gwarancji nie daję, ale wydaje się być poprawny
3 lut 00:40
zombi: jedno pytanko p jest jakie?
3 lut 00:45
Godzio:
0 ≤ p ≤ n, p − naturalne
3 lut 00:46
zombi: To drugie 0 to wzięło się z
| | 1 | | n−1 | |
[ |
| +r] prawda? Z tym, że r∊<0,1), więc r ma prawo być ociupińke większe od |
| , a |
| | n | | n | |
wtedy
| | 1 | |
[ |
| +r] zamieni się w 1 a nie w 0. Oczywiście, jeśli to symbolizuje  . Na matematyka.pl |
| | n | |
koleś podał, że wynik musi wyglądać tak, że obie strony są równe n[x]+k gdzie k=0,1,2,...,n−1.
I mi to wyszło z indukcyjnego.
3 lut 00:50
3 lut 00:50
Godzio:
Dlatego zaznaczyłem "Od pewnego miejsca". Nie twierdzę, że drugi wyraz się wyzeruje, bo tego
nie wiemy i się nie dowiemy.
"0 + 0 + ... + 1 + ... + 1" − to tylko symboliczny zapis, ale wiemy dokładnie, że będzie tego
dokładnie n − p + 1.
3 lut 00:51
zombi: No bo ja to widzę tak, że jeśli po lewej stronie mamy n wyrazów to w zależności od 'przedziału'
| | n−1 | |
do którego a należy, mamy inną ilość tych jedynek. No bo, gdy np. a= |
| to otrzymujemy |
| | n | |
n−1 jedynek, a u Ciebie jest n−2. Chciałbym właśnie wiedzieć jak to powinno wyglądać tak mega
pewnie.
Btw. podsyłam linka
http://www.matematyka.pl/58436.htm#p5055619
Przykład, o którym mówią wczesniej poszedł gładko bo łatwo było dobra
α, żeby podzielić na przypadeczki. A tutaj dowód na ogółnych i kombinowania troche jest
3 lut 00:57
Godzio:
| | p − 1 | |
U mnie ilość jedynek jest uzależniona od p, r jest ustalone. Jeżeli suma r + |
| < 1 to |
| | n | |
| | p − 1 | |
mamy 0, jeżeli ≥ 1 to mamy 1. Biorę sobie to p, dla którego r + |
| = 1, i dla każdego |
| | n | |
kolejnego wyrazu mamy kolejne jedynki. A skoro miejscem kluczowym było
p to tych jedynek
jest n − p + 1, i ta ilość zależy od tego miejsca
3 lut 01:10
zombi: Noo, widzę teraz. W zasadzie to widzę podobieństwo, bo jak badałem u mnie jak się zmienia, to
też wychodziło, że w zależności o twoje p zmieniała się ilość jedynek, ale ja zrobiłem
odwrotnie i robiłem, na zmieniających się przedziałach r i też wychodziły te same zmiany
ilości jedynek.
3 lut 01:19
zombi: Btw. przydałby się Vax, bo on te zadania mega ogarnia.
3 lut 01:20
Godzio:
Ano

On wszystko ogarnia

Ja już lecę spać. Dobranoc
3 lut 01:22
zombi: Okej dobranoc.

Postaram się coś pokombinować, przeanalizuje na spokojnie twoje rozwiązanie,
może coś pyknie jeszcze
3 lut 01:25