rozwiąż równanie i nierówność
Karol: Próbuje i próbuje to rozwiązać i same głupoty mi wychodzą
może jakaś podpowiedź jak zacząć oba ?
| 2x + 11 | | 5 − 2x | |
| − |
| = 3 |
| 2x − 4 | | 2x + 4 | |
| x2 + 5 | | 3x −2 | | 3(1−x) | |
| − |
| > |
| |
| x2 −1 | | x−1 | | x+1 | |
2 lut 19:56
lila: zaczynasz od dziedziny, potem wspólny mianownik
2 lut 20:00
zombi: w pierwszym podpowiedź
2 lut 20:02
Karol: zrobiłem tak jak w podpowiedzi do pierwszego
i mam
| 8x2 + 28x + 64 | |
| = 3 |
| 4x2 − 16 | |
liczyć delte z mianownika
2 lut 20:12
lila: nie 28x a 12x
2 lut 20:23
Karol : Faktycznie ma być 12x
2 lut 20:29
Karol : ale i tak delta wychodzi na − mi pomimo zmiany
2 lut 20:31
lila: nie delta wychodzi 121, bo musisz ten ułamek pomnożyć stronami przez mianownik
2 lut 20:34
Karol: 8x2 + 12x +64 = 3(4x2− 16)
− 4x2 + 12x + 112 =0
Δ= 1936 ⇒44
mi wyszło tak
moze gdzieś mam błąd
2 lut 20:47
Karol: Znajdzie ktoś czas i zerknie to drugiego zadania z nierównością

Mała podpowiedź
2 lut 21:04
Mila: x2−1=(x−1)(x+1)
wszystko na jedną stronę
Sprowadzasz do wspólnego mianownika,
2 lut 21:24
Karol: Zrobiłem w nierówności tak, że ...
| x2 + 5 | | 3(1−x) | | 3x −2 | |
| > |
| + |
| |
| x2 − 1 | | x+1 | | x − 1 | |
| x2 + 5 | | 2x2 + 5x − 5 | |
| > |
| |
| x2 − 1 | | x2 − 1 | |
| x2 + 5 | | 2x2 + 5x − 5 | |
| − |
| >0 |
| x2 − 1 | | x2 − 1 | |
nie wiem czy teraz pomnożyć przez mianownik i rozpatrzyć tylko licznik
2 lut 21:26
Karol: Proszę pomóżcie
2 lut 21:26
Mila:
Zle licznik z prawej
ma być:7x−5 stąd
Δ=9
x
1=2 lub x
2=5
(x−2)(x−5)(x−1)(x+1)>0
m. zerowe:
−1; 1; 2; 5
cdn
2 lut 21:37
Mila:

x∊(−
∞;−1)∪(1;2)∪(5;
∞)
2 lut 21:40
Karol: Dziękuje ślicznie

Mam jeszcze 3 przykłady które musze rozwiązac
i chciałbym prosic o wskazówki
| 26 | | 5 | | 3 | |
| − |
| = |
| |
| 4x2 −9 | | 2x+3 | | 2x−3 | |
√x2+4< x+2
2 lut 22:03
Milax: 1) dziedzina
przenieś ułamek z 5 na drugą strone, potem na krzyż.
2) x+2>0 i podnieś do kwadratu obustronnie
3) na jedną stronę
2 lut 22:13
Karol: 1) zawsze mam problem z tą dziedziną

ale zrobiłem tak
2x+3= 0
x = −1,5
2x − 3=0
x= 1,5
4x
2 −9=0
(2x+3)(2x−3)=0 x=−1,5 i x= 1,5
D = R\{−1,5;1,5}
| 26 | | 16x −6 | |
| = |
| |
| 4x2 −9 | | 4x2 −9 | |
2 lut 22:25
Karol: 3)
m.zerowe
5, 2,3
2 lut 22:28
Karol: 2)nie rozumiem tego

zrobiłem tyle i nie wiem jak dalej
√x2 +4 < x
2 + 4
x
2 + 4 < x
2 + 4
2 lut 22:32
Karol: Czy coś jest dobrze z tego co napisałem
2 lut 22:47
Karol: Proszę pomóżcie
2 lut 23:01
Mila:

2)
x+2>0, bo przecież wartość pierwiastka nie może być mniejsza od zera.
x>−2
(
√x2+4)
2<(x+2)
2
x
2+4< x
2+4x+4 ⇔
0<4x⇔x>0
3)
| 2 | | 3 | |
| < |
| mianowniki różne od zera⇔x−3≠0 i x−2≠0⇔x≠3 i x≠2 |
| x−3 | | x−2 | |
| 2(x−2)−3(x−3) | |
| <0 |
| (x−3)(x−2) | |
(−x+5)(x−3)(x−2)<0
x=5;x=3;x=2
x∊(2;3)∪(5;
∞)
2 lut 23:25
Mila: 1)
(−16x +32 )=0
16x=32
x=2
2 lut 23:29
Mila: Zał. do (1)
2x−3≠0 i 2x+3≠0⇔
2 lut 23:31
Karol: Dziękuje
2 lut 23:57
Mila: :

Pomogło?
3 lut 00:08