Znajdź pierwiastki wielomianu
kola:
Witam, mam wielomian x4−.2x3+.x2−2x+1
Nie widzę sposobu rozłożenia na czynniki (przeszkadza mi +1) , nie mogę "na piechotę" znaleźć
pierwiastka wielomianu − współczynnik wolny =1, wiodący=1, więc wśród dzielników tych liczb
mam tylko 1 lub −1, z których żaden nie jest pierwiastkiem, więc nawet nie mogę zastosować
schematu Hornera, czy dzielenia pisemnego. Z wykresu online widzę, że wielomian ma 2 miejsca
zerowe i że z pewnością będą to ciekawe liczby.
Jak ugryźć to zadanie?
2 lut 19:25
kola: jakaś podpowiedź?
2 lut 19:38
lila: sprawdź, czy dobrze przepisałeś przykład
2 lut 19:41
Dominik: pierwiastki sa naprawde paskudne
2 lut 19:42
2 lut 19:43
kola: przepisane jest dobrze
2 lut 19:45
zombi: No pan Ferrari tutaj pewnie by działał

Ale to raczej dziwne, że taki przykład...
2 lut 19:46
kola: o jezu.. rzeczywiście skomplikowane
2 lut 19:46
Nienor: Acha, a ty jesteś jeszcze w liceum

Bo jak tak, to coś nie tak z tym przykładem, w liceum nie
ma wzorów ogólnych na równanie 3 stopnia nawet.
2 lut 19:47
kola: nie, nie jestem już w liceum
2 lut 19:48
zombi: Raczej coś z przykładem jest nie tak
2 lut 19:49
ICSP: x
3 − 2x
3 + x
2 − 2x + 1
2 lut 19:59
kola: tak, dokładnie ten wielomian
2 lut 20:01
ICSP: za 10 min będzie
2 lut 20:01
ICSP: tak więc po kolei :
mamy rozwiązać równanie :
x
4 − 2x
3 + x
2 − 2x + 1 = 0
w(0) = 1 ≠ 0 ⇒ 0 nie jest pierwiastkiem. Zatem bez zmniejszanie ogólności mogę założyć
rozwiązywanie równania dla x ∊R\{0}. Wtedy mogę podzielić przez x
2
| | 2 | | 1 | |
x2 − 2x + 1 − |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 2 | |
x2 + |
| − 2x − |
| + 1 = 0 |
| | x2 | | x | |
teraz wystarczy zauważyć że :
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | |
i moje równanie przybiera postać :
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 2 − 2(x + |
| ) +1 = 0 |
| | x | | x | |
t
2 − 2t − 1 = 0
Δ = 8 ⇒
√Δ = 2
√2
t = 1 ±
√2
wracając do postawienia mamy :
1
o t
1 = 1 −
√2
x
2 − (1 −
√2)x + 1 = 0
Δ = 1 − 2
√2 + 2 − 4 < 0 − brak pierwiastków
2
o t = 1 +
√2
x
2 + (1 +
√2)x + 1 = 0
Δ = 1 + 2
√2 + 2 − 4 = 2
√2 − 1
√Δ =
√2√2 − 1
koniec.
Pytanie dodatkowe. Określ przedział dla t w którym będą istniały rozwiązania rzeczywiste
2 lut 20:10
zombi: Nice
2 lut 20:12
ICSP: poprawię drugi przypadek :
2
o t = 1 +
√2
x
2 − (1 +
√2)x + 1 = 0
Δ = 2
√2 − 1
√Δ =
√2√2−1
2 lut 20:14
ICSP: x a nie t na samym końcu ...
2 lut 20:14
Nienor:
2 lut 20:15
kola: wow, jesteś wielki. Dziękuję
2 lut 20:15