...
????: znajdz funkcje odwrotna,
f(x)=x+√x
2 lut 19:14
????: w odpowoedziach jest tak:
nie mam pojecia jak to zrobic
2 lut 19:17
????: pomoze ktos?
2 lut 19:24
Mila: y=x+
√x x≥0
2
√x+1=
√4y+1
2
√x=
√4y+1−1 /
2
4x=4y+1−2
√4y+1+1
zamiana zmiennych
2 lut 19:33
????: dlaczego w taki sposob to policzylas? nie rozumiem juz poczatkowego zapisu ? z ta potega
2 lut 19:36
nie wiem: | | 1 | | √4y+1 | |
skad √x + |
| = |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 20:02
nie wiem: ?
2 lut 21:07
Mila: | | 1 | | 4y+1 | |
(√x+ |
| )2= |
| pierwiastkuję obustronnie |
| | 2 | | 4 | |
2 lut 21:12
pytanie: | | 1 | | 1 | |
po spierwiastkowaniu masz √x + |
| = √y+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
2 lut 21:17
Mila: Odnośnie zapisu:
Zastosowałam zapis w postaci kanonicznej, wykonaj potęgowanie z prawej.
Inaczej nie dasz rady wyznaczyć x
Jeśli Ci to sprawia trudność to dokonaj podstawienia
√x=t, to mamy
t
2+t i teraz zapisz w postaci kanonicznej.
2 lut 21:18
????: juz sie pogubilam
2 lut 21:19
Milax: W czym masz problem?
Zrobiłaś co Ci doradziłam?
Umiesz sprowadzać trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej?
2 lut 22:16