funkcje
Grzesiek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ; D
Naszkicuj wykres funkcji f :
a) f(x)= |−2x+2|
b) f(x)= |x2−1|
2 lut 19:05
Dominik: narysuj je tak jakby nie bylo modulu i potem ujemne wartosci odbij do gory wzgledem OX
2 lut 19:08
Grzesiek: na początku muszę narysować obojętnie jaki wykres ? a potem zrobić ten inny z przesunięciem ?
2 lut 19:10
Dominik: tak jest najbezpieczniej.
2 lut 19:11
Grzesiek: ok, dzięki ; )
2 lut 19:12
lila: ale co to znaczy obojętnie jaki wykres?
2 lut 19:13
Grzesiek: to jaki mam narysować ? możesz mi proszę napisać (lub narysować

) ?
2 lut 19:15
Dominik: masz narysowac ten bez | |, a potem wartosci ujemne odbic do gory.
2 lut 19:17
Dominik: czyli jak masz f(x) = |−2x + 2| to rysujesz g(x) = −2x + 2 i odbijasz ujemne wartosci do
gory...
2 lut 19:18
lila: no teraz to Grzesiek chyba zrozumie
2 lut 19:18
Grzesiek: ahaa. ok.. już wiem.
2 lut 19:19
Grzesiek: tak ^^ dzięki
2 lut 19:19
Dominik: a bierze sie to stad, ze..
| | ⎧ | −2x + 2 dla x ≤ 1 | |
| |−2x + 2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x − 2 dla x > 1 | |
czyli ta funkcje mozna zapisac rowniez w taki sposob:
| | ⎧ | −2x + 2 dla x ≤ 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x − 2 dla x > 1 | |
2 lut 19:19
lila: tak można
2 lut 19:20
Grzesiek: chyba coś takiego miałem na lekcji... tak. to było.
już wszystko wiem, dziękuje Wam bardzo ; )
2 lut 19:22
Mila:

a)
f(x)= |−2x+2|
wykres− praktyczne wykonanie.
y=−2x+2 zielony, odbicie symetryczne tej części wykresu co leży pod osią OX (różowy)
2 lut 22:02
Milax:

b) f(x)= |x
2−1|
1) y=x
2−1 zielony
2) po odbiciu względem OX tej części co leży pod osią OX
otrzymujesz wykres
f(x)=|x
2−1| pomarańczowy
2 lut 22:07