rozwiąż równanie
tymon: Mam takie równanie do rozwiązania,zrobiłem kawałek i nie wiem czy dobrze kombinuje.
za 10
x podstawiłem t
t −
1t = 0 t różne od 1 a x różne od 0
Proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę jak coś jest źle
2 lut 19:05
Artur z miasta Neptuna:
A co z t=−1

No i teraz mnozysz przez mianownik oraz przez t
i liczysz wielomian kwadratowy
2 lut 19:12
tymon: Ok t różne od 1 i − 1
faktycznie
t+
1t = 5( t −
1t )
nie widze tego co napisałeś
2 lut 19:34
zombi: Wspólny mianownik kolego
| | 1 | | t2−1 | |
t− |
| = |
| podstaw do twojego rownania i masz kwadratówkę |
| | t | | t | |
2 lut 19:40
tymon: Zrobiłem tak jak mówisz
(t2 + 1)(t2 − 1) = 5
co dalej ?
2 lut 19:51
zombi: | | t2+1 | |
Tam dzielenie wychodzi |
| =5 |
| | t2−1 | |
2 lut 19:53
pigor: ... , lub tak : rozszerz wyrażenie wymierne (ułamek) po lewej stronie
przez 10
x , to otrzymasz
| 102x+1 | |
| =5 /*(102x−1)≠0 ⇔ 102x+1=5*102x−5 ⇔ 4*102x= 6 /:4 ⇔ |
| 102x−1 | |
⇔ 10
2x =
32 ⇔ log10
2x = log
32 ⇔ 2xlog10= log3−log2 ⇔ 2x*1= log3−log2 ⇔
⇔
x=12(log3−log2) ⇔
x=log√3−log√2 − szukane
rozwiązanie . ...
2 lut 19:55
Karol: teraz to już całkiem zgłupiałem

Myślałem, że jak podstawie do równania wyjściowego bd tak jak napisałem
bo
to nie jest to samo co
(t
2 + 1)(t
2 − 1) = 5


w takim razie prosze o wytłumaczenie
2 lut 20:05
zombi: Dzielenie to to samo co mnożenie przez odwrotność. 't' się skraca
2 lut 20:06
Bogdan:
| 10x + 10−x | |
| = 5, x ≠ 0 |
| 10x − 10−x | |
| | 6 | | 10x | |
10x + 10−x = 5*10x − 5*10−x ⇒ 6*10−x = 4*10x ⇒ |
| = |
| |
| | 4 | | 10−x | |
| 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| = 102x ⇒ 2x = log |
| ⇒ x = |
| log |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lut 20:15
tymon : zombi mozesz mi rozpisac to zadanie do końca

Bardzo proszę
2 lut 20:26
Bogdan:
a zauważyłeś tymon, że otrzymałeś już rozwiązanie zadania do końca?
2 lut 20:38
tymon: Tak widzię i dziękuje bardzo bardzo za twoja wersję

ale chciałem też wiedziec jak bd wyglądać w pierwotnej
2 lut 20:41