.
Zuza: Dany jest czworokąt ABCD. Miary kątów przy wierzchołkach A, B, C, D w podanej kolejności tworzą
ciag arytmetyczny. Wykaż, że czworokąt ten jest trapezem.
2 lut 19:04
Bogdan:

W trapezie α + δ = 180
o i β + γ = 180
o.
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = α − r, a
2 = α, a
3 = α + r, a
4 = α + 2r, są to miary kątów
czworokąta ABCD.
α − r + α + α + r + α + 2r = 360
o ⇒ 4α + 2r = 360
o ⇒
2α + r = 180o
Dodajemy miary kątów czworokąta przylegające do boku b oraz do boku d:
α + α + r = 2α + r =
180o i α − r + α + 2r = 2α + r =
180o, spełniona jest
zależność charakterystyczna dla trapezu. Czworokąt jest więc trapezem.
2 lut 20:01