przekszta
henio: Mamy wykres funkcji f. I za zadanie narysować wykres funkcji g(x) = f(4−x),
jakie powinienem wykonywać przekształcenia i dlaczego?
2 lut 18:23
Eta:
1/ odbić wykres f(x) symetrycznie względem osi OX i
2/ ten odbity wykres przesunąć w górę o 4 jednostki
2 lut 18:28
2 lut 18:28
Dominik: @Eta, jestes pewna?
2 lut 18:34
Mila:

Eto, nie pomyliłaś Osi?
y=
√x
y=
√4−x
2 lut 18:36
Dominik: jesli chodzi o przeksztalcenia to zawsze linkuje adres do wikibooks. sa wyjasnione w przystepny
sposob.
ja bym ostawial, ze to jest przesuniecie o wektor [4, 0] i symetria wzgledem OY. nawet pokrywa
sie to z rysunkiem Mili.
2 lut 18:38
Aga1.:

y=x
2 −−−czerwony
y=(4−x)
2−−−niebieski
2 lut 18:47