Rozwiąż równanie z parametrem
miodu : Cześć,mam zadanie z którym mam spory kłopot.Może ktoś pomóc

kx
2 + 2(k
2 − 1)x − 4k = 0
2 lut 17:50
Dominik: piekna f kwadratowa z parametrem. w czm pomoc?
2 lut 17:51
bodzio : nie mam pomysłu na to zadanie
patrze sie na nie i nie wiem jak zacząć
Totalna pustka w głowie
2 lut 18:01
Beti: Polecenie jest tylko takie jak napisałeś? Rozwiąż równanie z parametrem?
2 lut 18:03
Dominik: Δ = 4(k
4 + 1 − 2k
2) + 16k
2 = 4k
4 − 8k
2 + 4 + 16k
2 = 4k
4 + 8k
2 + 4 = 4(k
4 + 2k
2 + 1) =
4(k
2 + 1)
2
√Δ = 2(k
2 + 1) = 2k
2 + 2
| | −2k2 + 2 − 2k2 − 2 | | −4k2 | |
x1 = |
| = |
| = −2k |
| | 2k | | 2k | |
| | −2k2 + 2 + 2k2 + 2 | | 4 | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2k | | 2k | | k | |
mam nadzieje, ze sie nie rabnalem nigdzie w rachunkach, bo spalem 3 godzinki tylko.
generalnie liczysz delte i standardowo x
1 x
2
2 lut 18:06
zombi: no ale tak bez żadnych założeń?

coś za mało treści
2 lut 18:09
Dominik: no oczywiscie uzalezniamy to od a, Δ, generalnie zalozenia

. dla k = 0 i tak jest x = −2k.
2 lut 18:10
bodzio : Treść jest bez żadnych założeń, tylko to co napisałem wyżej.
2 lut 18:11
Dominik: no to lecimy z zalozeniami... rownanie kwadratowe ma
| | 2 | |
2 rozwiazania gdy, a ≠ 0 oraz Δ > 0 i tymi rozwiazaniami sa x = −2k v x = |
| |
| | k | |
| | −2k2 + 2 | | −k + 1 | |
1 rozwiazanie gdy a ≠ 0 oraz Δ = 0, x = |
| = |
| |
| | 2k | | k | |
| | −c | |
lub a = 0, b ≠ 0, x = |
| |
| | b | |
0 rozwiazan gdy a ≠ 0 oraz Δ < 0
lub a = 0, b = 0, c ≠ 0
∞ wiele rozwiazan gdy a = 0 b = 0 c = 0
trzeba to wszystko podoliczac, wiec dlugopis w dlon i do rachunkow. ja nie mam sily.
2 lut 18:16
bodzio : Dzięki wielkie Dominik za pomoc,nie dałbym rady sam z tym zadaniem
2 lut 18:24
Beti: jeżeli polecenie jest tak ogólne, to należy rozpatrzeć 3 przypadki:
1) kiedy równanie ma 2 różne pierwiastki −
a jest tak,gdy:
a≠0
Δ>0
2) kiedy równanie ma 1 pierwiastek −
a jest tak, gdy:
a≠0 lub a=0
Δ=0 b≠0
3) kiedy równanie nie ma pierwiastków −
a jest tak, gdy:
a≠0 lub a=0
Δ<0 b=0
c≠0
2 lut 18:27
Beti: spóźniłam sIę
2 lut 18:28