Dziwna granica funkcji
aa: Dzien dobry.
Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać granice dla +,− nieskonczonosci z takiej funkcji?
Chodzi mi o granicę jednostronną.
Pozdrawiam! I z góry dziękuje za pomoc.
2 lut 17:47
Mila:
|x−2|=x−2 dla x≥2 ( w przypadku gdy x→
∞)
|x−2|=−x+2 dla x<2 (w przypadku gdy x→−
∞)
| | x2−4x+8−4 | |
limx→∞ |
| = limx→∞(x−2)=∞ |
| | x−2 | |
| | x2+4x−8−4 | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞(x+6)=−∞ |
| | x−2 | |
2 lut 18:03
Eta:
Witam

założenie x≠2
Rozpisujesz funkcję w przedziałach
dla x<2
| | x+4(x−2)−4 | | x2+4x−12 | | (x−2)(x+6) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = x+6 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
dla x>2
| | x2−4(x−2)−4 | | x2−4x+4 | | (x−2)2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = x−2 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
teraz dokończ........
2 lut 18:05
Eta:
Wrrr
2 lut 18:05
aa: ok, juz rozumiem

Dziekuje Wam, super ze jestescie
2 lut 18:10
Milax: Eto, to na mnie to, "wrrr"?
2 lut 19:08