Rozwiąż układ równań
bodzio: Witam, nie mam pojęcia jak się zabrac za to zadanie. Proszę o pomoc
x − |y+1| = 1
x2 + y =10
2 lut 17:45
Dominik: | | ⎧ | y + 1 dla y ≥ −1 | |
| |y + 1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −y − 1 dla x < −1 | |
nalezy rozpatrzyc uklad rownan w dwoch przedzialach:
I x ≥ −1
II x < −1
ot cala trudnosc
2 lut 17:47
bodzio : czy to bd tak

dla y+1≥0 dla y+1<0
x − y − 1 = 1 x + y +1 = 1
x
2 + y = 10 x
2 + y =10
2 lut 17:59
pigor: ... lub np. tak : dany układ (koniunkcja) dwóch równań
(x−|y+1|= 1 i x2+y= 10) ⇔ (|y+1|= x−1 i x−1 ≥0 i x
2+y=10) ⇔
⇔ [ (y+1=1−x i x ≥1) lub (y+1=x−1 i x ≥1) ] i x
2+y=10 ⇔
⇔ (y=−x i x
2−x−10=0 i x ≥1) lub (y=x−2 i x
2+x−12= 0 i x ≥1) ⇔
⇔ no to teraz "pobaw się" tymi dwoma układami pamiętając o warunku x ≥1. ...
2 lut 18:17
Ag1.: @bodzio, tak.
2 lut 18:19
bodzio : zrobiłem ciąg dalszy tego co napisałem wcześniej
x − y − 1 = 1 x + y +1 = 1
x
2 + y = 10 x
2 + y =10
x = 2 + y x = −y
(2 + y )
2 + y = 10 y
2+ y − 10 = 0
y
2 − 5y −6 = 0 Δ= 41 ⇒6,4
Δ= 49 ⇒7 x1= −3,7
x1= −6 x2= 2,7
x2= 1
O co dokładnie chodzi z tym drugim układem równań
2 lut 18:44
Aga1.: Policzyłeś y, a nie x, teraz sprawdź , który y spełnia powyższe założenie i licz x
2 lut 19:08