...
karola: A jak tutaj wyznaczyś dziedzinę?
f(x) = arccos2x
Mam tak:
arccosx x ∊<−1;1>
2x ∊ <−1;1>
−1≤2x≤1
−1≤2x 2x≤1
i co dalej?
2 lut 17:28
Beti: pierwsza nierówność jest zawsze prawdziwa, a w drugiej zamieniasz 1 na 20 i opuszczasz
podstawy potęg
2 lut 17:29
karola: czyli −1≤x i 0≤1
2 lut 17:31
karola: nie rozumiem tego z ta pierwsza nierownoscvia ?
2 lut 17:33
karola: a tutaj jak to zrobić?mam tak
1<x
ale odpowiedz mam taka : D= x∊(−
∞; 0)U(1;
∞)
2 lut 17:39
Dominik: x(x − 1) > 0
x∊(−
∞, 0)U(1,
∞)
jestes na studiach?
2 lut 17:41
karola: tak, ale coś mi z matmą nie idzie za szybko tłumaczą i słabo
2 lut 17:44
karola: jak wyszlo ci x(x−1) >0?
2 lut 17:48
Dominik: | | x | |
1. zamienilem 1 na ulamek |
| |
| | x | |
| | x − 1 | |
2. odjalem ulamki i otrzymalem |
| |
| | x | |
3. nalezy pozbyc sie mianownika. pomnozylem razy x
2. nie moglem pomnozyc razy x, bo liczba ta
mogla byc ujemna i wtedy znak nierownosci by sie odwracal.
4. x(x − 1) > 0 to zwykla nierownosc kwadratowa
2 lut 17:50
karola: ok, wiem
2 lut 17:50
karola: a wytłumacz mi rzecz z ta pierwsza nierownoscia w wyzszym zadaniu
2 lut 17:55
karola: i mam kolejną funkcję, z którą mam problem :
arctgx x∊R
2 lut 17:59
karola: ?
2 lut 18:07
karola: ?
2 lut 18:19
karola: halo?
2 lut 18:31
zombi: | | arctgx | |
f(x)= |
| masz dziedzinę wyznaczyć ? |
| | 1−arctgx | |
2 lut 18:55
karola: tak
2 lut 19:03
2 lut 19:03
karola: czyli?
2 lut 19:04
zombi: Twój mianownik nie może być zerem, czyli
1−arctgx≠0,
czyli
arctgx≠1,
skoro arctgx nigdy nie jest równy 1, tzn. że dla każdego x, arctgx≠1, czyli
D=R,
czyli...
aa już nic
2 lut 19:07
karola: no ale odpowiedz jest inna w ksiazce
2 lut 19:10
zombi: Wróc bo to mi się powaliło... czekaj już poprawiam
2 lut 19:11
????: ok
2 lut 19:18