Stereometria - obliczanie pola powierzchni brył
hekan: Witam mam problem z zadaniem:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 4, a ściany boczne są nachylone pod
kątem 60*, Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy i
przechodzącą przez środek wysokości. Oblicz pole powierzchni każdej z otrzymanej brył.
próbowałem i nie wychodzi
2 lut 17:16
Beti:

a = 4
| | 1 | | a√3 | | 1 | | 4√3 | | 2√3 | |
x = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | h | | | |
z trójkątów podobnych: |
| = |
| |
| | | | | |
b = 2
GÓRNA BRYŁA:
| | b2√3 | | 1 | | 1 | |
Pc = |
| + 3* |
| b* |
| h |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
P
c =
√3 + 2
√3 =
3√3
DOLNA BRYŁA:
| | a2√3 | | a+b | | 1 | | b2√3 | |
Pc = |
| + 3* |
| * |
| h + |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 2√3 | |
Pc = 4√3 + |
| *6* |
| + √3 |
| | 2 | | 3 | |
P
c = 4
√3 + 6
√3 +
√3 =
11√3
2 lut 18:00