Parametr m
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x) = m
2x
3+4x
2−6mx+2 przez
dwumian x+1 jest równa 2?
W(−1)=−m
2+4+6m+2
W(−1)=m
2+6m+6
Δ=36+24=60
{Δ} = 2{15}
x
1= −6−2{15}/−2 = −2(3+{15})/−2 = 3+{15}
x
2= −6+2{15}/−2= −2(3−{15})/−2 = 3−{15}
Takie dwie oto liczby mi wyszły. Myślę, że poprawnie wykonałem to zadanie aczkolwiek
w odpowiedziach są inne liczby.. Mianowicie x
1 = 3+{3} ∧ x
2 = 3−{3}
Ktoś może to wyjaśnić?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam!
2 lut 17:08
lila: W(−1)=2 brakuje Ci tej dwójki
2 lut 17:11
Beti: no nie do końca...
bo:
w(−1) = 2
więc:
w(−1) = −m2 + 6m + 6 = 2
−m2 + 6m + 4 = 0
delta = 36 + 16 = 52
i teraz jeszcze raz policz m. zer.
2 lut 17:12
wajdzik: Prawda, ale nadal nie wiem co z nią mogę tutaj zrobić.
2 lut 17:13
wajdzik: Ok, dzięki już wiem wszystko!
2 lut 17:14
lila: zamiast W(−1) wpisujesz 2 przenosisz na drugą stronę i masz inny trójmian kwadratowy, i liczysz
deltę x1, x2 itd
2 lut 17:14
wajdzik: Ok, obliczone. Z Δ wynika, że mam dwa pierwiastki − x
1= 3+{13} ⋀ x
2 = 3−{13} a więc nadal
wynik
się nie zgadza. Ale często jest wiele błędów w odpowiedziach także może teraz po prostu nie
wstawili tam tych trójek.

Dzieki wielki za pomoc!
2 lut 17:18
Beti: mam nadzieję, że policzyłeś jednak
m1 i
m2, a nie x
1 i x
2
2 lut 17:19
wajdzik: Tak tak, z przyzwyczajenia napisałem x
2 lut 17:20
lila: rzeczywiście delta =52 zatem masz dobrze rozwiązane, narka
2 lut 17:22