Wkaż, że |BF| : |FD|=1:2
Adam : W równoległoboku ABCD punkt E jest środkiem boku BC. Odcinek AE przecina przekątną BD w punkcie
F. WykaZ, że |BF| : |FD|=1:2
16 cze 21:24
Miś:
Narysuj ten równoległobok:
Wykorzystaj podobieństwo trójkatów ;
ΔAFD ~ ΔBFE
bo kąty: <EBF = <ADF −−− jako kąty naprzemianległe
<BFE= <AFD −−− jako kąty wierzchołkowe:
IBEI=
12IADI bo IADI= IBCI
z podobieństwa trójkątów:
teraz już z pewnością dokończysz .....
16 cze 21:38
Miś:
Szkoda , że nie potrafisz dokończyć tak:
| | BFI | | 1 | |
co oznacza ,że |
| = |
|
|
| | IFDI | | 2 | |
to wszystko.
16 cze 21:58
Bogdan:
Jakoś znajomo mi wyglądasz Misiu
16 cze 22:11
Miś:
Witam Bogdanie!
wakacyjnie ..... misiowo
16 cze 22:47
Bogdan:
Nudy Misiu, prawda? Pogoda raczej nie wakacyjna, zadanek prawie nie ma. Zastanawiałem
się, czy może zaproponować wszystkim rozwiązującym tutaj zadania, aby umieszczali jakieś
swoje zadanka i zagadnienia matematyczne z zakresu szkoły średniej i gimnazjum i abyśmy
te zadania tutaj rozwiązywali od początku do końca. Byłoby to coś w rodzaju letniej szkoły
matematycznej.
16 cze 23:00
Miś:
Przepraszam... przez chwilkę mnie nie było

Bogdanie ...super propozycja, jestem jak najbardziej za

!
Ciekawe co Jakub na to?
Myślę ,że taka letnia szkola matematyczna powinna też mieć wzięcie

Działaj więc Bogdanie

Zobaczymy co z tego wyjdzie?
16 cze 23:29
Miś: Dobranoc
17 cze 00:14
Bogdan:
A jutro Misiu kim będziesz?
Dobranoc
17 cze 00:22