matematykaszkolna.pl
Wkaż, że |BF| : |FD|=1:2 Adam : W równoległoboku ABCD punkt E jest środkiem boku BC. Odcinek AE przecina przekątną BD w punkcie F. WykaZ, że |BF| : |FD|=1:2
16 cze 21:24
Miś: Narysuj ten równoległobok: Wykorzystaj podobieństwo trójkatów ; ΔAFD ~ ΔBFE bo kąty: <EBF = <ADF −−− jako kąty naprzemianległe <BFE= <AFD −−− jako kąty wierzchołkowe: IBEI= 12IADI bo IADI= IBCI z podobieństwa trójkątów:
 IBEI IBFI 

=

IADI IFDI 
teraz już z pewnością dokończysz .....
16 cze 21:38
Miś: Szkoda , że nie potrafisz dokończyć tak:
IBEI 1 

=

IADI 2 
 BFI 1 
co oznacza ,że

=

IFDI 2 
 IBFI 
to

= 1:2
 IADI 
to wszystko.
16 cze 21:58
Bogdan: Jakoś znajomo mi wyglądasz Misiu
16 cze 22:11
Miś: Witam Bogdanie! wakacyjnie ..... misiowo
16 cze 22:47
Bogdan: Nudy Misiu, prawda? Pogoda raczej nie wakacyjna, zadanek prawie nie ma. Zastanawiałem się, czy może zaproponować wszystkim rozwiązującym tutaj zadania, aby umieszczali jakieś swoje zadanka i zagadnienia matematyczne z zakresu szkoły średniej i gimnazjum i abyśmy te zadania tutaj rozwiązywali od początku do końca. Byłoby to coś w rodzaju letniej szkoły matematycznej.
16 cze 23:00
Miś: Przepraszam... przez chwilkę mnie nie byłoemotka Bogdanie ...super propozycja, jestem jak najbardziej za! Ciekawe co Jakub na to? Myślę ,że taka letnia szkola matematyczna powinna też mieć wzięcie emotka Działaj więc Bogdanieemotka Zobaczymy co z tego wyjdzie?
16 cze 23:29
Miś: Dobranocemotka emotka
17 cze 00:14
Bogdan: A jutro Misiu kim będziesz? Dobranoc
17 cze 00:22