Mógłby ktoś mi wytłumaczyc lub pomóc w trzech zadaniach. Zrobilem je, ale podobno nie
są dobrze rozwiązane, a ja nie wiem dlaczego, więc jeżeli ktoś wie gdzie tkwi błąd to proszę o
podpowiedź. Będę bardzo wdzęczny.
Zadanie 1.
Samochód VA porusza się z prędkością v = 60 km/h. Samochód QB porusza się z
przyspieszeniem 2 m/s2. Jaką drogę przebędą samochody w czasie równym t=10s. Po jakim czasie
prędkość samochodu QB będzie równa samochodowi VA?
Rozwiązanie:
vA = 60 km/h = 17 m/s
LA = vA * t = 17 * 10 = 170 m
LB = a * t2 = 2 * (10)2 = 200 m
vA * t = a * t2t *(2*t − 17) = 0
t=0 v t2t=17sczyli t = 8,5 s
L = 17 * 8,5 = 144,5 m
Zadanie 2.
Sanki zjeżdżają ze stoku o długości L=50 m nachylonego pod kątem α=10o do poziomu. Jaką
uzyskają prędkość na końcu stoku, jeżeli współczynnik tarcia między sankami a podłożem jest
równy f=0,2.
Rozwiązanie:
Q=m*g
Fs=m*g*sin α
Fn=Q*cos α
| h | ||
sin 10o = | ||
| l |
| m*v2 | ||
m*g*h= | ||
| 2 |
| v2 | ||
g*h= | ||
| 2 |
| v | ||
a= | ||
| t |
| v | ||
g*f= | ||
| t |
| v | 12,9 | |||
t= | = | =6,6 s | ||
| g*f | 9,81*0,2 |
| m1*v12 | m2*v22 | m1*u12 | m2*u22 | ||||
+ | = | + | /*2 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| ⎧ | v12 + v22 = u12 + u22 | |
| ⎩ | m1 * v1 + m2 * v2 = m1 * u1 + m2 * u2 /m |
| ⎧ | v12 + v22 = u12 + u22 | |
| ⎩ | v1 + v2 = u1 + u2 /2 |
| ⎧ | v12 + v22 = u12 + u22 | |
| ⎩ | v12 + 2v1v2 + v22 = u12 + 2u1u2 + u22 |