liczby zespolone
kk: Liczby zespolone. prosze o nakierowanie
mam takie równanie : (1−i)z2 +(−1+7i)z −6−8i=0
wyliczona delta: √Δ =√−6i+8
i teraz korzystam z definicji pierwiastka:
√−6i +8=a+bi
wychodzi : b2= 1 v b2 = −9 (to odrzucamy)
zostaje : b2 = 1
b=−1 v b=1
a=3 v a= −3
wiec √−6 +8 = 3−i v √−6+8= −3+ i
i teraz muszę wziąć do dalszych obliczeń deltę dodatnia. tylko nie wiem jak mam poznać która
liczba ( 3−i czy −3+i ) jest dodalnia?
2 lut 16:32
Mila: Jedną z nich, wszystko jedno co wybierzesz.
2 lut 16:42
kk: | | −2+4i | | 1 + 3i | |
czyli z1 = |
| v z2= |
| i mozna to zostawić w takiej postaci? |
| | 1−i | | 1−i | |
2 lut 16:48
Mila:
Zapomniałeś pomnożyć w mianownikach przez 2 i możesz jeszcze pomnożyć licznik i mianownik
każdego ułamka przez (1+i)
sprawdź obliczenia, znaki mam inne.
moje wyniki:
z=1−2i
z=3−i
2 lut 17:54