matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obiczyć granicę: lim x→0 U{tg10x}{5x}
apsik:
obiczyć granicę:
tg10x
lim x→0
5x
2 lut 16:28
Eta:
sin10x
2sin5x*cos5x
f(x)=
=
5x*cos10x
5x*cos10x
sin5x
dla x→lim
=1
5x
1*2cos5x
to x→0 limf(x)=
= ......=2
cos10x
2 lut 18:11
apsik:
ale czemu tak?
2 lut 20:41
cris:
Z podstawowego wzoru
tg10x
*10x
10x
=2
5x
tgx
Jeżeli lim x−>0
=1
x
2 lut 21:38