Funkcja kwadratowa
Mario18: 1.)Daną liczbę rzeczywistą a przedstaw jako sumę dwóch takich aby suma kwadratów tych liczb
była najmniejsza.
2.)Liczbę 8 przedstaw jako sumę takich dwóch składników aby suma ich sześcianów była
najmniejsza.
Da się zrobić te zadania na poziomie 2 klasy liceum tzn. bez pochodnej


Jeśli nie to i tak proszę o pomoc
16 cze 20:31
tim: Podpunkt 1) wykonaj podobnie do:
1395, gdyż mamy:
x + y = a
xy (min)
16 cze 20:41
Miś:
1/ x+y= a => x = a −y
f(y) = ( a −y)
2 +y
2
f(y) = 2y
2 −2ay +a
2
f. kwadratowa osiąga minimum dla :
x
min = a −
a2 =
a2
16 cze 20:42
Mario18: Dziękuje... a 2 zad.?
Wiadomo że suma sześcianów będzie najmniejsza dla obu takich samych liczb czyli wynikiem będzie
suma 4+4 tylko jak do tego dojść

16 cze 20:46
Andrzej: skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) czyli u Ciebie
a3+b3=8(a2−ab+b2) bo a+b=8 i dalej tak jak w poprzednim
16 cze 20:48
Miś:
a= 8 −b
f(b)= 8[(8−b)2 −(8−b)*b +b2]
f(b)= 24b2 − 192b +512
bmin= 19248= 4
amin=8 −4 = 4
16 cze 21:00
Miś:
Oczywiście z podstawienia do wzoru:
a3 +b3 = ( a+b)(a2 −ab +b2) = 8( a2 − ab +b)2
można też ze wzoru:
( a −b)3 = a3 −3a2b +3ab2 − b3
a= 8 −b
a3 +b3 ....
f(b)= ( 8−b)3 + b3
f(b)= 512 − 192b + 24b2 − b3 + b3
f(b)= 24b2 −192b +512
podobnie:
bmin = 19248 = 4
amin = 8 −4 = 4
16 cze 21:11