Oblicz pole trapezu
no: Trapez rownoramienny opisano na okregu. Przekatna trapezu o dlugosci p jest prostopadla do
ramienia. Kat ostry trapezu ma miare 30. Oblicz pole tego trapezu.
Bardzo prosilbym o rysunek i wytlumaczenie
2 lut 16:17
Beti:

a+b = 2c −−> z własności czworokąta opisanego na okręgu
c = 2h
więc:
| | a+b | | 2c | | √3 | | 3 | | 3 | |
Pt = |
| h = |
| h = c*h = 2h*h = 2h2 = 2( |
| p)2 = 2 |
| p2 = |
| p2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
2 lut 16:59
no: Dziękuję bardzo : * nie zauważyłem pewnych własności
4 lut 20:12