rownanie trygonometryczne
abc: zad. Obliczyć tangens kąta wypukłego α spełniającego warunek sin(a) − cos(a) =
2√6sin(a)cos(a)
na poczatek
a > 0 ∧ a < pi
sin(a) − cos(a) = 2√6sin(a)cos(a)
sin(a) − cos(a) = √6sin(2a)
lewa strona jest zawsze nieujemna w przedziale (0; pi);
prawa jest zawsze nieujemna, gdy sin(a) >= cos(a), czyli w przedziale <pi/4; pi)
podnosze obie strony do kwadratu i otrzymuje rownanie
6*sin(2a)2 + sin(2a) − 1 = 0
podstawiajac zmienna pomocnicza t = sin(2a), otrzymuje:
sin(2a) = −1/2 ∨ sin(2a) = 1/3
z pierwszej opcji otrzymuje: a = (7/12)*pi ∨ a = (11/12)*pi
z drugiej przyblizam wartosc a:
(2a > 0 ∧ 2a < pi/6) ∨ (2a > (5/6)*pi ∧ 2a < 2*pi), stad
(a > 0 ∧ a < pi/12) ∨ (a > (5/12)*pi ∧ a < pi)
pierwsze odrzucam, bo jest niezgodne z zalozeniami (a > pi/4 ∧ a < pi); jak jednak otrzymac
dokladna wartosc a, tak aby obliczyc tangens tego kata? innymi slowy jak z rownania sin(2a) =
(1/3) obliczyc tg(a) ? a moze jakos zupelnie inaczej rozwiazac to zadanie?
przepraszam za obszernosc tego wpisu i z gory dziekuje z odp.
2 lut 16:07
b.: > lewa strona jest zawsze nieujemna w przedziale (0; pi)
> prawa jest zawsze nieujemna, gdy sin(a) >= cos(a), czyli w przedziale <pi/4; pi)
zdaje się, że lewa i prawa są zamienione, tak czy inaczej sin(2a) jest nieujemny w jeszcze
innym przedziale
tg x można obliczyć bez znajomości x, wystarczy znać sin x oraz cos x −− sin x znamy, cos x
można z dokładnością do znaku obliczyć z jedynki tryg.
2 lut 16:36
abc: po pierwsze dziekuje za pomoc
rzeczywiscie pomylily mi sie strony i nie wiem dlaczego przyjalem, ze cos(a) jest dodatni w
drugiej cwiartce; wychodzi wiec na to, ze sin(2a) = 1/3 to jedyne rozwiazanie; mialem zamiar
liczyc z jedynki trygonometrycznej, ale obawialem sie, ze bedzie to sporo liczenia;
jak otrzymac sin(a)? przeksztalcajac do: sin(a) = 1/(6*cos(a)) ?
otrzymuje rownanie (1/6t)2 + t2 = 1 i powiem szczerze, ze liczby nie wychodza za ciekawe; jak
obliczylbys to w latwiejszy sposob, bo na pewno potrafisz
2 lut 16:56
abc: up
2 lut 17:22