matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
łluki45:
|x−2|(x
2
−1)
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
x−2
2 lut 16:02
Eta:
x≠2
(x−2)(x
2
−1)
1/ dla x>2 f(x)=
= x
2
−1 −−− część paraboli niebieskiej
x−2
−(x−2)(x
2
−1)
2/ dla x<2 f(x)=
= −(x
2
−1)= −x
2
+1 −−− część paraboli zielonej
x−2
f(x)
−−−− suma obydwu części wykresów bez punktów dala x≠2
2 lut 18:25