Optymalizacja
Nienor:

Oblicz największą objętość jaką może mieć stożek opisany na kuli o promieniu R.
Różowe to H−R
Z:
H>2R, H,R,r,x>0
Z podobieństwa trójkątów:
z Pitagorasa:
x
2=(H−R)
2+R
2=H
2−2HR ⇒ x=
√H2−2HR
| | 1 | | H2R2 | | 1 | | H2R2 | |
V(H)= |
| π |
| *H= |
| π |
|
|
| | 3 | | H2−2HR | | 3 | | H−2R | |
| | 1 | | 2H(H−2R)−H2 | | 1 | | H2−2HR | |
V'(H)= |
| πR2 |
| = |
| πR2 |
|
|
| | 3 | | (H−2R)2 | | 3 | | (H−2R)2 | |
V'(H)>0 ⇔ H
2−2HR>0
H(H−2R)>0
V'(H)>0 ⇔ H∊(2R,+∞)
V'(H)<0 ⇔ H∊(0,2R)
V(H) nie ma maksimum, stożek nie ma objętości największej.
2 lut 15:56
b.: masz błąd przy korzystaniu z tw. Pitagorasa, powinno być
x2 + (H−R)2 = R2
2 lut 16:26
b.: odpowiedź jest mimo to poprawna
2 lut 16:28
+-: Stożek ma objętość "największą" to ∞ (i to 2 razy) co widać na oko, może tu chodzi o stożek
wpisany w kulę
2 lut 16:41