planimetria
Hej :): Kąty trójkąta ostrokątnego ABC mają miary α, β, γ. W trójkąt wpisano okrąg o promieniu r.
Oblicz obwód trójkąta, którego wierzchołkami są punkty styczności.
Rozwiązanie to L = 2r ( cos
α2 + cos
β2 + cos
γ2 )
Mógłby mi to ktoś rozwiązać
2 lut 15:51
Hej :): bardzo, bardzo proszę
2 lut 16:18
pigor: ... otóż jak zrobisz sobie odpowiedni rysunek, to masz trójkąt np.
A'B'C'
wpisany w okrąg o którym mowa w zadaniu i o środku tego okręgu np. S,
który jest wierzchołkiem 3−ech kątów rozwartych opartych na bokach
długości np.
x,y,z=? Δ A'B'C i o miarach 180
o−α, 180
o−β, 180
o−γ
odpowiednio, a ramionach równych promieniowi r, zatem z tw. cosinusów
np. dla Δ B'SC' :
x
2= r
2+r
2−2r*r cos(180
o−α) ⇔ x
2= 2r
2+2r
2cosα ⇔ x
2= 2r
2(1+cosα) ⇔
⇔ x
2= 2r
2*2cos
212α ⇔ x
2= 4r
2cos
212α ⇒
x= 2rcos12α ,
a analogicznie
y= 2rcos12β ,
z= 2rcos12γ , więc
L=x+y+z=
= 2rcos
12α + 2rcos
12β + 2rcos
12γ=
2r(cos12α+cos12β+cos12γ)
... i to by było tyle . ...
2 lut 16:28
Hej :): dzięki
2 lut 18:50
Pati: x2= 2r2(1+cosα) moglby mi to ktos rozpisac do tej dalszej postaci?
26 mar 23:16
Eta:
cos2α= 2cos
2α −1 ⇒1+cos2α= 2cos
2α
26 mar 23:24
Pati: dzieki, dzieki juz czaje
26 mar 23:28
Eta:
26 mar 23:29
mori: skąd wiadomo że suma miar tych kątów to 180?
13 sie 18:39
Eta:
Ile wynosi suma miar kątów ostrych w trójkącie?
13 sie 18:42
bezendu:
360
o−180
o ?
13 sie 18:50
hltv: Pati do mojego ctg
25 maj 09:17