wartość bezwzględna
piotr: Opuść symbol wartości bezwzględnej:
a) |√2−3| + 2|√2−1| =
b) |x−2| + |x+1| = gdy x∊(−1;2)
2 lut 15:45
bezendu:
a) |√2−3|+2|√2−1|=−√2+3+2(√2−1)=−√2+3+2√2−2=1+√2
b)samodzielnie
2 lut 16:45
P@weł: w punkcie b) przedzial masz otwarty wiec nie mozesz podstawiac pod x : −1 i 2, mozesz za to 0 i
1
2 lut 17:06
piotr: czemu 0 i 1?
2 lut 17:22
bezendu: zobacz na przedział (−1,2) −1 i 2 nie należą więc zostaje Ci 0 i 1
2 lut 17:24
piotr: |x−2| + |x+1| = |0−2| + |1+1| = |−2| + |2| = 2+2 = 4
dobrze?
2 lut 17:33
bezendu: nie

−x−2+x+1=...... teraz dokończ
2 lut 17:34
piotr: 0−2+1+1 = −2+2 = 0
czemu −x−2+x+1
2 lut 17:40
bezendu: sorry błąd −x+2+x+1 tak powinno być
2 lut 17:44
2 lut 17:48
piotr: no dobra dlaczego zmieniamy znaki w |x−2|
2 lut 17:48
bezendu: bo musisz zmienić znaki gdyż wyrażenie jest ujemne
2 lut 17:54
piotr: |x−2| + |x+1| = |0−2| + |1+1| = |−2| + |2| = 2+2 = 4 czym się różni to od −x+2+x+1? po prostu
rozwiazalem sobie to "w wartosci bezwzglednej a pozniej opuscilem wartosc bezwgledna. np. tak
jak tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/2748.html I tak jeden wynik wyszedł.
2 lut 17:54
2 lut 18:00
piotr: kiedy wyrażenie jest ujemne?
na tej stronce to jest tak:
x−5<0
a w nastepnym przykladzie np. x−2>0 po czym mam to wywnioskowac?
2 lut 18:13
bezendu: jak za x podstawisz liczbę z przedziału i wtedy sprawdzasz czy dodatnie czy ujemne
2 lut 18:16
aa: 1−2√3+5−3√3
26 mar 18:33