Oblicz resztę z dzielenia wielomianu.
wajdzik: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 1, a przy dzieleniu przez (x+3) daje
resztę 2. Oblicz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = (x−2)(x+3)
Zrobiłem to zadanie ale nie wiem czy nie zrobiłem czasem jakiegoś błędu.
Mianowicie.
W(2)=1
W(−3)=2
1=2a+b
2=−3a+b /*(−1)
1=2a+b
−2=3a−b
−1=5a
a= − 1/5
1=2a+b
b=1−2a
b=1+2/5
b=1 2/5
Wyliczone a i b i co teraz?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
2 lut 15:45
wajdzik:
2 lut 15:50
wajdzik:
2 lut 16:19
Skipper:
a Twój wielomian to ma jaką postać

?
Co to za a i b wyliczyłeś? −
2 lut 16:32
pigor: ...no bo ...

chyba nie wiesz co szukasz, a przecież szukasz reszty w postaci
wielomianu stopnia 1−szego
R(x)=ax+b=? (dlaczego

, tego już jednak nie powiem),
a więc jesli tylko nie pomyliłeś się w układzie (nie chce mi sie sprawdzać) to masz
R(x)= −15x+75 − szukana reszta . ...
2 lut 16:36