...
karola: Wyznacz dziedzinę funkcji. Jak to wygląda z logarytmem?
2 lut 15:22
karola: pomoż ktoś?
2 lut 15:23
2 lut 15:24
karola: no a z tym logarytmem jak? nie wiem naprawdę
2 lut 15:27
karola: ?
2 lut 15:29
karola: pomoże ktoś?
2 lut 15:33
karola: halo?
2 lut 15:38
2 lut 15:41
karola: kurwa
2 lut 15:56
xxx: troche kultury....
2 lut 15:57
karola: siedze jak glupia i czekam na pomoc i jej nie dostaje to mam prawo sie zirytowac
2 lut 16:03
xxx: to moze zajrzyj do ksiazki i poszukaj, a nie na gotowe. Ciocia wikipedia czeka...
2 lut 16:15
karola: wszedzie szukam i kurde nie moge znalezc m nie mam pojecia jak to zrobic, jesli kazdemu tak
odpowiadacie to nie wiem po co jest to forum w ogole,
2 lut 16:20
2 lut 16:25
karola: skad to e ? jak to zamieniles? wiem, ze to jest podstawa tego logarytmu
2 lut 16:28
2 lut 16:29
xxx: no i tak wyszlo.
2 lut 16:32
karola: jak?
2 lut 16:33
xxx: (2e , +∞_
2 lut 16:38
2 lut 16:39
szopenak: x/2 >0
x/2 ≠ 1
wartośc pod pierwiastkiem ≥0
2 lut 16:43
1: spojrz w tym drugim temacie karola gdzie pytalsa o ta samo
2 lut 16:44
karola: rozumiem do tego etapu :
a dalej jak to działa, że wychodzi e
−1
2 lut 16:48
2 lut 16:49
karola: ?
2 lut 16:51
Ajtek:
O co chodzi, bo nie wiem

.
2 lut 16:57
karola: | | 1 | |
to jest stad, ze e−1 = |
| ? |
| | e | |
2 lut 16:58
zombi: własności logów się kłaniają
2 lut 16:59
karola: jaka tu wlasnosc?
2 lut 17:00
Ajtek:
Masz to rozpisane o godzinie 16:49.
2 lut 17:01
zombi: | | 1 | |
e−1= |
| to akurat własność potęg, ale np. |
| | e | |
log
ab
c=c*log
ab to z logow
2 lut 17:01
karola: | | 1 | | x | |
no tak , wychodzi mi ex{2}≥−1 to jaka tu własność jest? zeby wyszło |
| ≥ |
| |
| | e | | 2 | |
2 lut 17:03
2 lut 17:03
karola: ok, już rozumiem, dzięki
2 lut 17:12
pigor: ... no to może ja ci to podsumuję (rozwiążę), a reszta należy
do ...

ciebie, a więc z definicji pierwiastka stopnia parzystego
i definicji logarytmu i jego własności dana funkcja f wzorem
f(x)= √1+lnx2 ma sens ⇔
⇔
1+ln x2 ≥0 i c[x>0]] ⇔ ln
x2 ≥−1 i x>0 ⇔ ln
x2 ≥−ln e i x>0 ⇔
⇔ ln
x2 ≥ ln e
−1 i x>0 ⇔
x2 ≥ e
−1 /*2 i x>0 ⇔
x ≥ 2e−1 ⇔
⇔ x∊
< 2e;+∞) = D − szukana
dziedzina danej funkcji . ...
2 lut 17:16