obliczyc pochodne i calke
bezradna: potrzebuje bardzo waszej pomocy.

zatem obliczyc pochodne
f(x)=x
ex
f(x)=xe
x2 tu u gory x do kwadratu
f(x)=xe
−x
i obliczyc calke ∫e
−x(1−x)
bardzo bardzo kogos prosze
2 lut 14:53
bezradna: f(x)=x2ex
f(x)=xex2
f(x)=xe−x
2 lut 14:56
bezradna: prosze pomoze ktos ?
2 lut 15:12
jjjjj: f(x)=x2ex
f'(x)=2xex + x2ex
f(x)=xex2
f'(x)=ex2 + 2x2ex2
f(x)=xe−x
f'(x)=e−x − xe−x
2 lut 15:13
jjjjj: ahh oczywscie w tym ostatnim e jest do potegi (−x)
2 lut 15:14
bezradna: f'(x)=e−x − xe−x
nie wiem jak to zrobic ?
2 lut 15:16
jjjjj: iloraz dwoch funkcji spojrz na wzor jak gdzies masz przy sobie
[f(x)*g(x)]'=f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
2 lut 15:19
bezradna: no wlasnie z niego staram sie korzystac ale mi tak nie wychodzi. zaraz to jeszcze raz sprobuje
2 lut 15:20
bezradna: okey dzieki wyszlo mi ale z plsuem nie z minusem
2 lut 15:22
jjjjj: pochodna z e−x to −e−x
2 lut 15:24
bezradna: ooo

dzieki wielkie. nie wiedzialam

moge jeszcze zapytac czemu w drugim przykladzie jest w
pochodnej jest 2x
2 ?
2 lut 15:26
jjjjj: pochodna ex2 to 2xex2 i jeszcze wymnozone razy pierwsza niezmieniona funckcja czyli x
da
2x2ex2
2 lut 15:30
jjjjj: z ta calka jabkys mogla napisac ja jeszcze a raz poprawnie
2 lut 15:31
bezradna: szczerze przyznam nie wiedzialam o tym , ale bardzo Ci dziekuje za pomoc

wszytsko juz
zroumialam
2 lut 15:31
bezradna: ∫ e−x (1−x) dx =
2 lut 15:33
jjjjj: przez czesci
2 lut 15:37
bezradna: calek nie ogarniam wogole te pochdne jeszcze jako tako, ale calek nie. ledwo zreszta co je
ruszylismy na lekcjach. i tak bardzo duzo zrozumialam przed chwila
2 lut 15:38
jjjjj: a metode przez czesci juz mialas ? spojrz do notatek
2 lut 15:42
marzena: calki byly po lebkach zrobione, juz mam egzaminy a w tym te calki.
2 lut 15:44
karola: sorry, że się tutaj wproszę, ale nikt nie chce mi pomóc
wiecie jak to zrobić? wyznacz dziedzinę funkcji"
2 lut 15:45
jjjjj: wydaje mi sie ze x≥2
2 lut 16:02
2 lut 16:05
jjjjj: 1+ln(x2)≥0 i rozwiaz rownanie taki mi sie wydaje
2 lut 16:15
karola: tylko jak je rozwiazax?\
2 lut 16:19
jjjjj: 1+lnx−ln2≥0 wzialem to z podstawowego wzoru na logarytmy pamietaj ze ln ma podstawe e
2 lut 16:24
karola: no i co dalej z tym?
2 lut 16:26
jjjjj: sproboj zamienic logarytmy na lnx=ex a ln2=e2 natomiast 1 to e0. Tak mi sie wydaje
2 lut 16:30
marzena:
i to masz rownanie prostej. i teraz chyba nad prosta wraz z prosta bedzie dziedzina
nie jestem pewna
2 lut 16:30
marzena: a dziedzine takiej funkcji
Z=√x2−y
x2−y ≥ 0
x2 ≥ y
ale co dalej ?
2 lut 16:33
marzena: czyli prosta x2 = y czyli nie ważne jaki wezme X zawsze mi wyjdzie dodatnia liczba czyli
dziedzina od osi OX w góre ?
2 lut 16:38