.
Gumiś: Rozwiąż w zbiorze liczb calkowitych .
x2−1998=y2
2 lut 14:52
zombi: (x−y)(x+y)=1998
1998 rozloz sobie na czynniki pierwsze i lecisz po kolei z dzielnikami np.
(x−y)(x+y)=2*999
i masz układ rownan
x−y=2
x+y=999
i tak kazdy przypadek robisz
2 lut 14:55
Gumiś: Ale przypadków jest dużo . Nie ma szybszej metody ?
2 lut 15:01
zombi: te zadania zazwyczaj tak się robi
2 lut 15:06
Gumiś: OK. Dzięki .
2 lut 15:08
Gumiś: A później jest :
x−y=2*3 ?
2 lut 15:10
zombi: Tak pozniej lecisz po kolei dzielniki masz takie
1,2,3,3,111,1998
nie zapomnij o tej jedynce i o 1998
i lecisz tak
x−y=1
x+y=1998
i na odwrot
pozniej
x−y=2
x+y=999
i na odwrot
x−y=3
x+y=666
i na odwrot
x−y=6
x+y=333
itd itd...
2 lut 15:18
Gumiś: Ok. Dzięki jeszcze raz .
2 lut 15:46
Gumiś: Dale niemoge dojsc do rozwiązania
2 lut 18:05
SD:
Nie ma takich rozwiązań całkowitych.
2 lut 18:49
lila: musisz rozpatrzyć też ujemne dzielniki
2 lut 18:50
karola: mam pytanie :
| | 1 | |
czy arcsin3x to odwrotność |
| sinx? |
| | 3 | |
2 lut 18:52
Gumiś: @SD
Też mi się tak wydaje .
3 lut 01:01
zombi: No nie ma, nie ma
3 lut 01:02
zombi: Ewentualnie można by próbować z podzielności coś wywnioskować tzn. że nie istnieją takie dwa
kwadraty liczb całkowitych które dają np. cyfrę 8 na końcu. Oczywiście nie wiem czy tak jest
mógłbyś z czymś takim pokombinować.
3 lut 01:04