geometria
n: zneleźć równanie sfery przechodzącej przez okrąg x2+y2=11 i stycznej do płaszczyzny
x+y+z−5=0
2 lut 14:44
n: prosze o wskazówke
2 lut 19:27
MQ:
Z faktu, że okrąg x2+y2=11 zawiera się w tej sferze wynika, że środek sfery leży na osi
przechodzącej przez środek tego okręgu (0,0) i prostopadłej do płaszczyzny tego okręgu:
płaszczyzny XY.
Stąd wniosek, że środek sfery ma współrzędne (0,0,z0)
Czyli równanie sfery sprowadza się do postaci:
x2+y2+(z−z0)2=r2
r2 wyznaczysz z tw. Pitagorasa: z02+11=r2
Masz więc:
x2+y2+(z−z0)2=z02+11
z0 wyznaczysz z warunku styczności do płaszczyzny −− ale nie pamiętam wzorów
2 lut 19:59