prawdopodobieństwo
Asia: Dane są zdarzenia A,B⊂Ω takie, że P(A)=2*P(B) i P(A∩B)=112 . Jeśli zdarzenie A∪B jest
zdarzeniem pewnym to P(A) − P(B) równa się ...?
2 lut 14:34
Asia: Proszę o pomoc
2 lut 14:36
Asia: Proszę o jakieś wskazówki
2 lut 14:42
Asia: 
?
2 lut 14:50
Skipper: 1=3P(B)−1/12 ... itd
2 lut 15:08
pigor: ... może tak

: z warunków zadania
P(A)+P(B)−P(A∩B)=P(AUB) P(AUB)=P(Ω)=1 i P(A)=2P(B) i P(A∩B)=
112 ⇒
⇒ P(A)+P(B)=
112+1 i P(A)=2P(B) ⇒ 3P(B)=
1312 i P(A)=2P(B) ⇔
⇔ P(B)=
1336 i P(A)=
2636 ⇒
P(A)−P(B)=2636−
1336=
1336 .
2 lut 15:25