Wyznacz współczynniki a i b, tak aby W(x)-P(x)=Q(x)
wajdzik: Wyznacz współczynniki a i b, tak aby W(x)−P(x)=Q(x)
h)W(x)=ax
3+bx
2+4x−2; P(x)=2x
3−6x
2−2x−1; Q(x)=4x
2+6x−1
ax
3+bx
2+4x−2−2x
3+6x
2+1 = ?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?
Bo ja rozumiem je tak:
Muszę wyliczyć tak żeby zgadzało mi się z Q(x)
więc najpierw 4x
2
Wyliczam coś z x
2
x
2(b+6) − ma wyjść "4" a więc b=−2
dalej,
wyliczam coś z x
x(ax
2+4) − ma wyjść 6 a więc a=2
I jest coś takiego: x
2(b+6)+x(ax
2+4)−2x
3−1
Wyniki zgadzają się z odpowiedzią z tyłu podręcznika ale wygląda to nieetycznie.
Proszę o pomoc

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam