oblicz granicę:
ee: lim(x→0+) x*ln(sinx)
bardzo prosze o pomoc. wydaje mi sie ze powinno sie tu skorzystac z reguly de'hospitala, ale
szczerze mowiac probowalem i do niczego sensownego nie doszedlem.
2 lut 14:12
Vizer:
| | ln(sinx) | | 1sinx * cosx | |
limx−>0+ |
| = H = limx−>0+ |
| = |
| | | | | |
| | −x2cosx | | −xcosx | | 0 * 1 | |
= limx−>0+ |
| = limx−>0+ |
| = |
| = 0 |
| | sinx | | | | 1 | |
2 lut 14:33
as: | | cosx | |
dzieki! niepotrzebnie zamienialem |
| na tgx i dlatego dalej nie wiedzialem co robic. |
| | sinx | |
2 lut 14:38