extrema bezwarunkowe
help: f(x,y)= x3−6x2y+12xy2−3x
15 cze 23:01
Andrzej: strasznie dużo pisania, ale − dokładnie jak to zrobić znajdziesz na Wikipedii, w artykule
"ekstremum" punkt 5.1 jest krok po kroku, z przykładem nawet.
15 cze 23:24
help: hmmm spróbuje sie pomeczyc

dzieki wielkie
16 cze 00:58
AS: f(x,y) = x3 − 6*x2*y + 12*x*y2 − 3*x
Obliczamy pochodne cząstkowe
f'x = 3*x2 − 12*x*y + 12*y2 − 3 = 0 |:3
f'y = −6*x2 + 24*x*y = 0 |:(−6)
x2 − 4*x*y + 4*y2 = 1
x2 − 4*x*y = 0 ⇒ x*(x − 4*y) = 0 ⇒ x = 0 lub x − 4*y = 0
Wyliczone x wstawiam do równania pierwszego
x = 0 02 − 4*0*y + 4*y2 = 1 ⇒ y = ± 1/2
x = 4*y (4*y)2 − 4*y*4*y + 4*y2 = 1 ⇒ 16*y2 − 16*y2 + 4*y2 = 1 ⇒ y = ± 1/2
x = 4*(± 1/2) = ± 2
Otrzymałem rozwiązania:
(0,1/2) , (0,−1/2) , (2,1/2) , (2,−1/2), (−2,1/2) , (−2.−1/2)
Pary (2,−1/2) i (−2,1/2) nie spełniają równania pierwszego.
Teraz tylko sprawdzić czy są ekstrema i gdzie
W = f'xx*f'yy − (f'xy)2 > 0
f'xx > 0 − minimum , f'xx < 0 maksimum
16 cze 11:11
help: dziekuje bardzo
16 cze 20:20