Trygonometria...
Krokusek: 1.Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostego α, jeśli tgα=√6
2.Wyznacz długość boków trójkąta prostokątnego ABC oraz wartości f.trygonometrycznych kąta α,
mają dane b=2 cosα=4/5
3.Oblicz podstawę trójkąta równoramiennego o wysokości długości 8 i kąćie przy wierzchołu 120
stopni.
4.Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego , jeśli α jest jednym z kątów
ostrych tego trójkąta oraz tgα=2/4 i długość przeciw prostokątnej trójkąta jest równa 15.
2 lut 13:39