Bardzo bym prosił o pomoc, brak pomysłów ;)
Fan: Oblicz T2, jeżeli T=(2+√3/√2+√2+√3) + (2−√3/√2−√2−√3)
2 lut 13:29
2 lut 13:54
Fan: Próbowałem, ale wychodzi błędnie 2+√3√2+√2+√3 + 2−√3√2−√2−√3
2 lut 14:02
Fan: "/" − oznacza ułamek (trzymajmy się pierwszej wersji żeby nie mieszać)
2 lut 14:04
P@weł: wzory skroconego mnozenia : ( a + b )2 = a2 + 2ab + b2
2 lut 14:09
P@weł: juz wiesz jak dalej?
2 lut 14:11
Fan: No nie za bardzo, co jest "a", a co jest "b"?
2 lut 14:13
ogipierogi: "/" − oznacza ułamek (trzymajmy się pierwszej wersji żeby nie mieszać)
dzięki że nas uświadomiłeś, jednak jeżeli wymagasz pomocy, trzymaj się i tak bardzo prostej
składni
2 lut 14:15
Fan: Próbowałem już wzorami skróconego mnożenia ale to się robi zbyt skomplikowane, musi być na to
jakiś prostszy sposób
2 lut 14:15
2 lut 14:15
Kamcio :): co tu skomplikowanego, podstawiasz i liczysz...
2 lut 14:15
P@weł: to bardzo rozbudowane równanie nasze a:(2+√3/√2+√2+√3) nasze b: (2−√3/√2−√2−√3)
( (2+√3/√2+√2+√3) + (2−√3/√2−√2−√3) )2 = (2+√3/√2+√2+√3)2 + 2(2+√3/√2+√2+√3)(2−√3/√2−√2−√3) +
(2−√3/√2−√2−√3)2 = (...)
2 lut 14:16
Kamcio :): na przyszłość wskazówka, użyj dużej litery U przy zapisywaniu ułamków ( U {...} )
2 lut 14:17
Fan: Dzięki Kamcio, a mógłby ktoś mi podać wynik jaki mu wyszedł żebym mógł sb ze swoim porównać?
2 lut 14:18
Kamcio :): jak na moje oko to wyjdzie 2, ale nie przeliczalem wiec nie wiem
2 lut 14:21
P@weł: hahaha rozwaliles mnie z tym na twoje oko
2 lut 14:26
P@weł: Fan zara sobie oblicze na kartce i napisze moj wynik
2 lut 14:27
Fan: Jak do tego etapu wyszło mi
| | 7+4√3 | | 2 | | 7−4√3 | |
|
| + |
| + |
| |
| | 6+2√4+2√3+√3 | | 3−√4−2√3+√4+2√3 | | 6−2√4+2√3−√3 | |
dobrze? co dalej?
2 lut 14:30
Fan: Mała korekta
| | 7+4√3 | | 2 | | 7−4√3 | |
* |
| + |
| + |
| |
| | 6+2√4+2√3+√3 | | 3−√4−2√3+√4+2√3 | | 6−2√4−2√3−√3 | |
2 lut 14:36
P@weł: czekaj obliczam, strasznie duzo liczenia
2 lut 14:53
P@weł: Obliczylem w koncu.... masakra skad takie zadanie wytrzasnoles?
2 lut 15:27
Fan: Pani mi dała jako powtórzenie z klasy pierwszej i to jest niby podstawa :3 ale jakoś nie mogłem
sb dać z tym rady chociaż jestem na rozszerzeniu...
2 lut 15:31
P@weł:
| | 2 + √3 | | 2 − √3 | |
T2 , T= ( |
| + √ 2 + √3 ) + ( |
| − √ 2 − √3 ) |
| | √2 | | √2 | |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
( |
| + √ 2 + √3 )2 + 2( |
| + √ 2 + √3 ) |
| | √2 | | √2 | |
****************************
| | 2 − √3 | | 2 − √3 | |
( |
| − √ 2 − √3 ) + ( |
| − √ 2 − √3 )2 |
| | √2 | | √2 | |
1o
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
( |
| + √ 2 + √3 )2 = ( |
| )2 + 2( |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
***************
| | 4+4√3 + 3 | | √7 + 4√3) | |
(√ 2 + √3 ) + (√ 2 + √3 )2 = |
| + 2*( |
| ) |
| | 2 | | √2 | |
++++++++++
| | 7 + 4√3 | | √14 + 8√3 | |
2 + √3 = |
| + |
| + 2 + √3 |
| | 2 | | √2 | |
2o
| | 4 − 2√3 +2√3 − 3 | | √1 | | √1 | |
2( |
| − |
| + |
| −1 ) = 1 − 1 = 0 |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
3o
| | 2 − √3 | | 2 − √3 | | 2 − √3 | |
( |
| − √ 2 − √3 )2 = ( |
| )2 − 2( |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
****************
| | 4−4√3 + 3 | | √7−4√3 | |
(√ 2 − √3) + (√ 2 − √3)2 = |
| − 2( |
| ) |
| | 2 | | √2 | |
++++++++++++++
| | 7−4√3 | | 14 + 8√3 | |
2 − √3 = |
| − |
| + 2 − √3 |
| | 2 | | √2 | |
1o+2o+3o = No i dodaj te wyniki wszystkie, dalej juz se chyba
poradzisz, tam gdzie masz ciąg np. ******** albo ++++ to sa pojedyncze znaki, poprostu nie
miescili mi sie dalej zapisy i musialem pisac nizej. (UWAGA!) Nie wiem czy to jest dobrze niech
ktos sprawdzi
Nie wiem skad jestes ale stawiasz duze piwo bo sie napisalem
2 lut 16:13
2 lut 16:14
P@weł: Mi wychodzi wynik 11
2 lut 16:16
2 lut 16:32
Fan: Naprawdę bardzo bardzo dziękuje, nie wiedziałem że się tak postarasz

jestem twoim dłużnikiem
gdybyś kiedyś był w Bochni (k. Krakowa) to zapraszam na browarka
2 lut 17:54